:: " WAHAI ANAK KESAYANGANKU, BERTAQWALAH KAMU KEPADA ALLAH WALAU DI MANA SAHAJA KAMU BERADA. DAN JANGAN SESEKALI KAMU MENYEKUTUKAN ALLAH DENGAN SESUATU YANG LAIN " ::

Facebook Badge

About Me

My photo
Cukuplah hanya ku katakan bahawa cita-citaku menjadi seorang isteri yang solehah dan menjadi ibu yang berpegang teguh kepada agama Allah dan Rasul-Nya.. Melahirkan generasi al-Quran yang berguna kepada agama, bangsa dan negara.

Ayah Ibu

Ayah Ibu

Kakak

Kakak

Abang Ngah

Abang Ngah

Adik

Adik

Saat Mengandungkan Nafi'

Tuesday, July 6, 2010

Saat Ibu menulis entri ini, umur Nafi' genap 7 bulan. berat nafi' kini sudah 9kg, bulat dan sihat anak bujang ibu ini. Ayah kata Nafi' sangat kuat main ketika ini, tak reti duduk diam dan sangat manja.

Mengimbau kenangan saat itu, ibu disahkan mengandungkan nafi' seawal usia kakak aisyah 10 bulan. Memang ibu dan ayah tidak merancang namun hanya Allah yang menentukannya. Kami terima kehadiran nafi' didalam rahim ibu dengan penuh redha dan syukur. Cuma ibu ada rasa malu nak bagitahu pada orang lain kerana merasakan masih terlalu awal untuk ibu mengandung lagi. Namun akhirnya kawan2 ibu tahu juga kerana kami terkantul saat ibu dan ayah ke klinik. Hehehe ( lucu pula kalau teringat saat itu )

Sama seperti saat ibu mengandungkan kakak dulu, Alhamdulillah ibu tidak mengalami sebarang alahan. Malah keadaan ibu sepanjang mengandung nafi' lebih segar dan kuat untuk menjalankan tugas2 harian. Badan ibu pun tidak naik mendadak, dan ibu masih kuat untuk berjalan sehingga ke hujung tempoh kehamilan.

Saat ibu mengandungkan nafi', ibu naik flight. dua kali. kali pertama ketika pulang bercuti dari mesir ke malaysia, masa tu usia kandungan baru 4 bulan lebih. risau juga ibu, takut kandungan tak kuat. sakit jugalah perut ibu sepanjang atas flight tu, terutamanya sebab kakak aisyah kerap pijak perut ibu. kesian kakak, meragam ketika flight nak berlepas dan landing. terpaksalah ibu tenangkan dan pujuk kakak. Kali kedua, ketika ingin pulang ke mesir semula. ketika itu usia kandungan sudah masuk tujuh bulan setengah. Banyak juga pro dan contra untuk ibu naik flight ketika itu, ramai yang bimbang ibu terbersalin di atas flight. huhu.. Namun Alhamdulillah semuanya selamat. Masa dalam flight tu, badan ibu rasa sangat sakit. Ibu tak dapat tido langsung di sepanjang perjalanan. Sebab ibu dah sarat, nafi' pun dah kuat tendang2 dan main bola dalam perut ibu.. so, sebab tulah ibu tak selesa duduk dalam flight lama sangat. Ibu rasa serik jugalah naik flight ketika sedang sarat, harap-harapnya ibu takkan naik flight lagi kalau ibu tengah sarat mengandung. hehehe

Saat mengandungkan nafi', ibu ada mengalami kontraksi awal. masa tu usia kandungan baru nak masuk 7 bulan. Ayah sangat risau, takut ibu bersalin awal. Bila kami pergi cek doktor, doktor kata perut ibu dah turun sangat dan baby dah duduk di bawah. debar juga ibu. Namun alhmdulillah kontraksi tu tak datang lagi kali kedua sehingga saat ibu betul2 nak bersalin. Ibu rasa mungkin sebab ibu banyak buat kerja dan banyak kali ibu terpaksa dukung kakak Aisyah yang sangat manja tu.

Ketika di awal usia kandungan, ibu rasa sedikit tekanan. kerana ketika itu ibu masih menyusukan kakak aisyah. ibu sangat sedih kerana terpaksa memberhentikan penyusuan kepada kakak. Ibu terpaksa carikan kakak ibu susuan kerana kakak tidak mahu minum susu dari botol. Berkat usaha dan doa, alhamdulillah kakak mula berhenti menyusu dengan ibu ketika usia kandungan 5 bulan. Bab penyusuan ni, panjang lagi ceritanya. nanti ibu cerita didalam entri yang lain InsyaAllah.

Akhirnya, apa yang ibu nak cerita lagi di sini ialah, Nafi' sangat aktif ketika di dalam perut ibu. ibu rasa nafi' tak reti duduk diam. buktinya sehingga sampai due date, kedudukan nafi' masih tidak tetap. songsang dan ketepi. Alhamdulillah kepala nafi' pusing juga kebawah ketika sehari sebelum nafi' dilahirkan. ketika nafi' didalam kandungan, ibu rasa sakit juga. kerana rasa tajam tulang2 nafi' tu, mungkin inilah rasanya bila mengandungkan anak lelaki. Oh ya, ibu tahu bahawa anak yang didalam kandungan ibu ni lelaki ketika usia kandungan 6 bulan. 3 kali ibu scan, di Johor, di Kelantan dan Di Mesir. semuanya doktor kata lelaki. Ibu gembira kerana dapat juga ibu anak lelaki yang bakal mewarisi keturunan ayah. Semoga Nafi' menjadi anak yang soleh, bertanggungjawab dan menjadi harapan agama, bangsa dan keluarga. Amin

-------------------------------------------------------------------

Gambar-gambar kenangan saat ibu mengandungkan Nafi'


Bersama maksu bilah di kolej Matrikulasi Nilai

Bergambar bersama makngah pada syawal 1430 -
usia kandungan dah masuk 7 bulan

Bersama kakak aisyah yang comel di hari perkahwinan Toksu Chah

Bersama maksu bilah di rumah Cik Ini Ayer Lanas


Usia kandungan sudah 8 bulan setengah - Di rumah kita Tanta Mesir

Bergaya di Hari Raya Aidiladha 1430


Detik terakhir saat mengandungkan Nafi' sebelum ibu ditolak ke bilik bersalin.
Alhamdulillah 'ala salamah.


0 comments: