:: " WAHAI ANAK KESAYANGANKU, BERTAQWALAH KAMU KEPADA ALLAH WALAU DI MANA SAHAJA KAMU BERADA. DAN JANGAN SESEKALI KAMU MENYEKUTUKAN ALLAH DENGAN SESUATU YANG LAIN " ::

Facebook Badge

About Me

My photo
Cukuplah hanya ku katakan bahawa cita-citaku menjadi seorang isteri yang solehah dan menjadi ibu yang berpegang teguh kepada agama Allah dan Rasul-Nya.. Melahirkan generasi al-Quran yang berguna kepada agama, bangsa dan negara.

Ayah Ibu

Ayah Ibu

Kakak

Kakak

Abang Ngah

Abang Ngah

Adik

Adik

1 Syawal 1431

Thursday, September 9, 2010


Hari ini 30 Ramadhan. Esok 1 Syawal. Tarikh yang Allah anugerah kepada kita untuk bergembira setelah bersusah sedikit dalam Ramadhan. Apa yang penting, sama-sama kita doakan semoga amal kehidupan kita diterima Allah Taala jua.

Sekarang jam menunjukkan angka 7.08 pagi. Hari ini juga 9 September 2010. Khamis. Semalam, 8 hb, genaplah Nafi'(angah) 9 bulan. Dan dari malam tadi angah menangis dan merengek. Hidungnya berair. Selsema dan batuk-batuk. Pening kepala ayah dan ibu. Ibu sekarang mudah sangat penat dan ta'ban. Maklumlah, masa ini adik kakak dan angah sudah 2 bulan dalam perut ibu. Alahan ibu pun kuat sedikit kali ini. Ditambah lagi dengan penat puasa. Tambah menyesakkan nafas, kakak masih belum hendak berhenti menyusu. Angah masih boleh menyusu. Tapi kakak dah 2 tahun. Sepatutnya kakak kena berhenti.

Tahun ini sebenarnya tahun terakhir ayah dan ibu di kuliah. Tapi masing-masing terpaksa melalui peperiksaan Tasfiah untuk 3 subjek yang gagal baru-baru ini. Ada 8 hari lagi untuk kami membuat persediaan. Ibu rasa sedih dan takut sangat. Sebab ibu tak hafal lagi. Bukan sedikit. Banyak lagi yang belum dihafal. Kakak dan angah sepanjang Ramadhan ini, tak hendak tidur malam. Siang hari juga. Terbalik jadi dunia kami.

Akhirnya kami fikir kena minta ayah cik, amudir dan amu asyraf tolong jadi babysitter dan tinggal bersama. Musykilahnya, rumah kita sempit. Jadi ayah minta dengan kawan ayah, ustaz shahrulhisyam namanya untuk menggunakan rumahnya yang sedang kosong. Rumahnya luas dan banyak bilik. 4 bilik. Harapnya, dapat duduk di situ dalam tempoh kecemasan ini dan kakak dan angah dapat dijaga dengan baik oleh ayah cik dan kawan-kawan.

Cerita pasal rumah pula. Tak apalah. Nanti kakak dan angah dah besar, dah pandai, tanyalah ayah dan ibu semula. Cerita pasal rumah pun sedih dan penat juga. Rumah yang kita sewa sekarang. Dan rumah kawan ayah itu juga.

Ayah nak kena pergi kemas rumah kawan ayah dulu. Dah kemas, sapu debu, simpan barang-barang kecil dan sebagainya barulah kakak dan angah boleh ke sana. Ibu sekalilah. Rumah kita pun nak kena kemas juga. Oh ya, pasal rumah. Ada rumah acik Amal. Kita pun tumpang juga rumah dia. Kena kemaskan juga tu. Ada banyak cerita pasal rumah ni. Tu belum cerita pasal rumah pertama ayah dan ibu duduk selepas kahwin di hayyu Thamin, Madinat Nasr, Cairo. Rumah pertama selepas diijabkabulkan pada 1 Syawal 1426. Ha! Itu cerita lain pula. 1 Syawal ialah titik sejarah ayah ibu yang indah. Selamat menyambut ulang tahun perkahwinan buat diri sendiri. Ayah dan ibu. Anak-anak belum pandai wish lagi ni. :D

Baju raya angah belum ada lagi. Ibu dah sedih. Ayah pening kepala. Duit tak berapa ada. Masa dan tenaga pun sangat terbatas. Puasa pula tu. Doalah, mudah-mudahan Allah izinkan semuanya lancar dan mendapat inayah, berkat dan rahmatNya. Semoga semua amalan kita diterima sebagai ibadat kepada Allah. Itu yang lebih penting. Semoga ayah dan ibu najah peperiksaan kali ini. Anak-anak, doakan kami.

Semoga dapat najah dan dapat balik ke Malaysia tahun ini. Boleh atuk,nenek,tok bah,tok mi pakcik dan makcik kamu jumpa kamu semua.

Akhirnya, Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu Akbar!

1 comments:

HisYamZahRa' said...

ibu, bila nak posting baru?